image
nieuws

3 fantastische zittingsdaag!

Zittingen 26-28 januari 2023, door Ron v.d. Linden

Na geen zittingen in 2021 en 2022 waren we eindelijk weer terug dit jaar bij Kerkeböske. Met een mooie mix van veel Dörper artiesten en een aantal externe artiesten werden onder muzikale begeleiding van de Dörper Bloazers weer twee heel mooie avonden en een seniorenmiddag verzorgd!

Na het openingswoord door de nieuwe Voorzitter heetten Prins Geert d’n 1e en Jeugdprins Mees d’n 1e alle gasten van harte welkom en werd de artiesten veel succes en plezier gewenst. Traditiegetrouw was het daarna de beurt aan de Dansmarietjes om hun Gardedans aan het publiek te tonen. Met gespannen koppies gingen de meiden de bühne op, maar daar was niks meer van te merken toen de muziek startte. Ze zetten een hele mooie openingsdans neer. Femke van Looijen begeleidde de meiden dit jaar voor de laatste keer, dus een grote dankjewel voor je inzet!

De winnaar van de presentatieprijs, Klappe Moog, kon vanwege studieverplichtingen helaas niet optreden op de donderdagavond. Deze plek werd fantastisch opgevuld door Giovani Paesi Bassi Villaggio met hun hit “unne sjorpaol”. Op vrijdag en zaterdag liet Klappe Moog mit “Dit wurd un makkie!” ook een top optreden zien! Fris e-Wig had na enkele jaren de presentatieprijs te hebben gewonnen, dit jaar de liedjesaovend gewonnen. Met hun nummer “de Vastelaovesrevolutie” zetten ze de tent 3 dagen lang op de kop en met hun confetti de bühnemeisters aan het werk.

De Kwaj Leiding van JN Helden kroop dit jaar in de huid van een aantal insecten, die woonden in een insectenhotel in Dörp. Niks bleef onbesproken, zoals het verdwijnen van onze laatste discotheek, tot de veilige bocht bij Hozy Cozy en de stijgende zeespiegel die Dörp onder water dreigt te zetten. Gelukkig had een slimme rups daar wel een goede oplossing voor door gat zo groot als Kepel te graven.

Daarna was het de beurt aan de jeugdige meiden van Pareja. Na een aantal maanden druk geoefend te hebben, zetten ze een spetterend optreden neer geïnspireerd op het steeds veranderende weer in Dörp. De energie spatte ervan af!

Hierna was het de beurt aan “Ich zoe ’t neet weite”. Inmiddels een bekende groep op de bühne van de Dörper Zittingen. Zij brachten een mooi scala aan bekende nummers met een geheel eigen nieuwe Dörpse tekst. Nadat Wiellie door het publiek banjerde en zijn plek vond bij de prins in de bak, sloten ze met een energieke zugabe hun optreden af! We hopen nog jaren te genieten van deze originele zang/cabaretgroep.

Voor de pauze stond niemand minder dan Pruuf Mar op het programma om het eerste deel af te sluiten. En hoe! De hele zaal stond beide avonden op de banken en de sfeer was dan ook fantastisch. Wat een muzikaal talent hebben deze broer en zus. Een absolute Limburgse topact die ook dit jaar weer in de LVK finale staan.

Na de pauze was het woord aan de eerste buuttereedner Fer Naus. Met zijn personage Trump zette hij een super optreden neer en wist hij de Amerikaanse politiek en zijn relatie met Melania haarfijn uit te leggen aan het aanwezig publiek.

Hierna was het tijd voor het allerlaatste optreden van de Kompenej. Na 3×11 jaar (!!!) op het podium te hebben gestaan, hebben ze besloten dat dit aantal een mooie was om mee af te sluiten. Met een kijkje in een avondje repeteren met de Kompenej kwamen weer de mooiste dingen voorbij. Een laatste optreden van Hazes, een buut door Roel, de ontrafeling van het mysterie rondom de brand van de voetbalkantine in Kèpel en de spanningen tussen Dörp en Kèpel door de onbegrijpelijke aanpassing van het afritbord op de A67, alles zat erin! Nadat de Kompenej het publiek nog één keer voorstelde aan het publiek, sloten ze af met een mooie zelfgeschreven schlager! Met aandacht van P&M tijdens de uitreiking van de 3×11 ledenorde en oorkonde door het BCL, kwam er een einde aan een tijdperk. Kompenej bedankt voor al die fantastische jaren!

Na de Kompenej was het de beurt aan de dames van Pareja. Met een powerdans van weleer zetten deze dames een fantastische performance neer! Heel mooi om te zien hoe deze dames ieder jaar weer een topprestatie leveren op de bühne van de Dörper Zittingen.

De tweede buuttereedner van de avond was Berry Knapen. Met zijn scherpe grappen kreeg hij direct de lachers op zijn hand. Met grappen over het dagelijkse leven en de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, zorgde hij voor veel herkenning bij onze gasten.

De avond werd afgesloten door de Breurkes. De twee broers die ook dit jaar weer op het LVK te bewonderen zijn, kreeg de zaal direct in beweging en zorgde op donderdag en vrijdag voor een super afsluiting van de avond! Heel veel succes op het LVK en bedankt voor jullie geweldige optredens!

Op zaterdagmiddag heeft de Dörper Kuus na de vorige succesvolle uitvoering ook dit jaar weer een seniorenzitting georganiseerd, speciaal voor de 65+ inwoners van Helden-Dorp en omstreken. Alle bezoekers werden voorzien van lekker stuk vlaai en een kop koffie of thee. Op het programma stonden de Dansmarietjes, ‘Klappe Moog’, ‘Fris e-wig’, de Kwaj Leiding van JN Helje, Pareja 1, Ich zoe ’t neet weite! en De Kompenej. De Kompenej werd na hun act geëerd door het BCL, waarbij ook P&M aanwezig was om alles haarfijn vast te leggen. De kinderen van de Kompenej hadden daarnaast ook nog een prachtig cadeau laten maken wat ze op de bühne aan hun ouders hebben gepresenteerd. Naast de eigen Dörpse artiesten kwam buuttereedner Fer Naus de lachspieren oprekken en sloten Thei en Marij de middag af. Voor zowel bezoekers als organisatie is deze middag erg geslaagd geweest en kijken wij er naar uit om ook volgend jaar deze seniorenzitting in het programma mee te nemen.

De zittingencommissie kijkt met trots terug op een wederom geslaagde editie van de Dörper zittingen. Een hele grote dankjewel aan alle artiesten, vrijwilligers, sponsoren, medewerkers van Kerkeböske, alle gasten en iedereen die we dan nog vergeten zijn! Op naar unne sjoeëne Vastelaovend!